Compare properties

Compare

No properties found to compare.

Image Alt

Structus - Your Real Estate Agend

  /  ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ   /  Τα Νέα δεδομένα στην κτηματαγορά το 2021

Η πανδημία φέρνει αλλαγές ακόμη και στα ακίνητα

“¨Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό δεν θα είναι ποτέ αυτός που ήταν ¨ Χένρι Κίσινγκερ….”

Αναπάντεχα, ενώ παγκόσμια συζητούσαμε για ρομπότ , επεμβάσεις από ρομποτικές μηχανές και 3D εκτυπώσεις ανθρώπινων οργάνων και υλικών χειρουργείων, εξακριβώσαμε το πόσο αθωράκιστοι, είμαστε απέναντι σε μια τόσο στοιχειώδη δομή όπως αυτή του RNA ιού.
Η αίσθηση ότι μετά την άρση των απανωτών lockdown τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί μια νέα κανονικότητα και το ¨βασικότερο ¨ αυτή η κανονικότητα θα είναι πολύ διαφορετική , είναι καταλυτικά παρούσα σε οποιαδήποτε τοποθέτηση στρέφει το βλέμμα της στην ¨επόμενη μέρα¨ . Αυτή η αίσθηση λοιπόν δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την κτηματαγορά.
Βλέποντας λοιπόν αυτόν τον «αόρατο εχθρό» να έχει διάρκεια ετών, τείνει πλέον να καθοριστεί και ως ρυθμιστής των επιλογών μας , των αναγκών μας, των θέλω μας. Το ίδιο ισχύει και στην αναζήτηση κατοικίας είτε πρόκειται για αγορά ακινήτου είτε για μίσθωση.
Το 2021 έκανε ποδαρικό με άνοδο των τιμών στην κτηματαγορά και όχι μόνο, στην αύξηση αυτή συνετέλεσαν αρκετοί παράγοντες. Μάλιστα πρωτοπόρα σε αύξηση των τιμών κτηματαγοράς στην Πέλλα φαίνεται να είναι η Έδεσσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναγνωρίστηκε η δυναμική του τομέα , και πάντα σύμφωνα με ειδικούς , ενισχύει τις εκτιμήσεις για έκρηξη των τιμών μετά το πέρας της πανδημίας. Όπως εύλογα το αντιληφθήκαμε το α΄ τρίμηνο του 2021 αλλά και το δεύτερο παρ΄ όλο που δεν τελειώσαμε με αυτόν τον «αόρατο εχθρό».
Από την ανάλυση, του SPI – Δείκτη Τιμών ανά περιοχή της πλατφόρμας Spitogatos, στοιχείων κατά την γεωγραφική περιοχή του Ν. Πέλλας προκύπτει ότι η μέση ετήσια αύξηση των τιμών πωλήσεων κατοικιών του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 αυξήθηκαν κατά 7,60 % .
Ενώ βάση της ίδιας ανάλυσης των στοιχείων κατά την γεωγραφική περιοχή του Ν. Πέλλας προκύπτει ότι η μέση ετήσια αύξηση των τιμών μίσθωσης κατοικιών του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 αυξήθηκαν κατά 13,80 %.

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η μειωμένη προσφορά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση καθώς έχουν δημιουργηθεί οικιστικές ανάγκες στο διάστημα της 15ετίας που ήταν ανύπαρκτη η οικοδομική δραστηριότητα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα είναι σε πανελλαδική κλίμακα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έμειναν σταθερές ή παρουσίασαν πτώση ωστόσο οι λόγοι είναι διαφορετικοί καθώς έχουν σχέση με την χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς κάθε τόπου.
Η εικόνα της κτηματαγοράς στην Έδεσσα, παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά είτε προς πώληση είτε προς μίσθωση. Τα τελευταία νεόδμητα ακίνητα είναι κατασκευασμένα το 2008 και είναι ήδη 13 ετών. Όσα διαθέσιμα ακίνητα υπήρχαν από το 2000 έχουν εξαντληθεί. Μεγάλη ζήτηση έχουν αυτή την στιγμή διαμερίσματα με 2 ή 3 υπνοδωμάτια 100+ τ.μ. για κάλυψη οικιστικών αναγκών , γκαρσονιέρες καθώς και κάθε είδους επαγγελματικοί χώροι.
Αναφορικά τώρα για τις τιμές πώλησης στα παλιά ακίνητα είναι μια συνάρτηση σε σχέση με την παλαιότητα , την περιοχή αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του , όπως και την ενεργειακή αναβάθμιση του εκάστοτε ακινήτου . Μία μέση τιμή είναι στα 750 ευρώ το τ.μ.
Ο τιμοκατάλογος που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την προσφορά και ζήτηση για μισθώσεις ακινήτων είναι: Μέση τιμή για τις γκαρσονιέρες από 250 – 300 ευρώ και ανώτερη τιμή και 350 ευρώ οι επιπλωμένες. Τα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν τα 450 ευρώ ενώ με τρία υπνοδωμάτια από 400 έως και 650 ευρώ!

ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
Γεωπόνος – Μηχανικός Βιοσυστημάτων MSc
Realtor
Structus Civil Engineering & Real Estate
Δημοκρατίας 5, Έδεσσα,58200

Comments
 • Rebecca Marshall

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor

  5 Μαρτίου 2018
  reply
 • Donald Harvey

  Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulpu tate velit esse molestie consequat

  5 Μαρτίου 2018
  reply
Post a Comment

You don't have permission to register